Expoziția Cabinetul de curiozități al UPT. O încercare reunește peste douăzeci de centre de cercetare din cadrul Universității Politehnice Timișoara, prezentate aici pentru prima dată sub forma unei multitudini de micro-lumi care propun o experiență imersivă. Viziunea curatorială a propus o metodologie de lucru în trei etape. Vizitele în laboratoarele din majoritatea facultăților universității au fost o modalitate de a se angaja și de a înțelege multiplele moduri în care știința și memoria operează în lumea noastră. Pedagogii și oamenii de știință ai fiecărui departament au fost conectori importanți și creatori de sens, împărtășind cu generozitate din expertiza lor. Obiectele și/sau ideile au fost alese din fiecare loc vizitat, și mai apoi reintegrat într-un parcurs expozițional coerent.
În contextul expoziției, Cabinetul de curiozități reunește obiecte, unele între timp depășite tehnologic, iar altele mai noi, ce reflectă progresul tehnologic actual. De asemenea, reunește idei, unele prezentate într-un mod conceptual, altele umoristic, situații absurde, imposibile (precum măsurarea aerului, a apei sau a zahărului). De asemenea, ne putem gândi la obiectele pe care le vedem aici ca la niște obiecte de design pe care universitatea le-a achiziționat și pe care le-a folosit, dar a căror fabricare denotă pricepere și măiestrie. Atât obiectele naturale, cât și cele realizate de mîna omului ne stârnesc curiozitatea și admirația pentru frumusețea lor estetică.
Într-un sens secundar, ansamblul amintește de metoda prin care aristocrații și comercianții europeni influenți colecționau obiecte pentru astfel de cabinete. Inițial, cabinetul de curiozități era împărțit în patru secțiuni diferite: artificialia (obiecte create sau modificate de mâna omului), naturalia (obiecte naturale, plante, animale, uneori creaturi bizare), exotica (plante și animale „exotice”) și scientifica (instrumente și procese științifice). Expoziția de față urmează acest format cvadruplu în ceea ce privește selecția și expunerea, reunind obiecte și procese care aparțin lumii naturale (cu un accent deosebit pe chestiuni de ordin ecologic, pietre și minerale) și obiecte tehnice din mai multe departamente și laboratoare ale universității. Scopul acestui ansamblu este de a explora relația noastră complexă cu natura și modul în care ea a evoluat de-a lungul timpului; înțelegerea existenței umane, precum și modul în care știința ne-a ajutat să înțelegem și să navigăm în lumea din jurul nostru. Cu toate acestea, din punct de vedere ideologic, se distanțează de o viziune fragmentară a naturalului versus artificial și propune, în schimb, o lectură alternativă, care înțelege oamenii și dispozitivele, ideile și creațiile noastre ca parte a naturii, și nu ca fiind diferite de ea. În acest sens, expozoarele conțin elemente din toate departamentele Universității, care au domenii de cercetare diferite și, prin urmare, materiale și materialități diferite. Ideea din spatele acestei asocieri este de a crea lumi în alte lumi, pe care să le putem observa și experimenta, mai degrabă decât să separăm domenii și cunoștințe diferite. La fel cum universitatea funcționează ca un organism viu, în expansiune, și Cabinetul de curiozități este un circuit deschis ce creează paralele, invită conversații și descoperiri ulterioare.